Overslaan en naar de inhoud gaan

Lancering Hotspot duurzaam voedselsysteem

Details

Datum

14 maart 2024

Locatie

Green Valley Estate, Bruggenseweg 11a, Deurne

Waar liggen jouw roots in het voedselsysteem? En hoe zet jij deze in op weg naar de toekomst? 
Programma
14.30 - 15.00 uur Ontvangst docenten 
15.00 - 16.00 uur Docenten workshop Samenwerken aan het voedsellandschap van de toekomst. Werksessie: Innoveren leren en onderzoeken in de praktijk 
15.30 - 16.00 uur Ontvangst bedrijven, partners en overige relaties 
16.00 - 17.15 uur Plenaire sessie Keynote Imke de Boer, Practorenpraatje, Hotspot en officiële lancering 
17.15 - 18.00 uur Proeverij van streekproducten en projectvoorbeelden 
18.00 - 20.00 uur Werksessies Programma 


Keynote Imke de Boer
In deze presentatie deelt Imke de Boer haar inclusieve kijk op voedsel, die is gebaseerd op gezonde agro-ecosystemen die gezonde producten leveren, en die is geworteld in lokale sociaaleconomische omstandigheden. Ze vertelt haar verhaal op basis van bestaande unieke situaties, waarin diverse thema’s, zoals milieu, technologie, gezond eten, politiek, cultuur en economie de revue passeren. 

Imke J.M. de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan de Wageningen Universiteit en heeft het bedrijf De Boer en Voedsel. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze in 2020, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize. Ook schreef zij het succesvolle boek ‘Past het dier nog op ons bord?’ Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter. 

Practoraten voor het voedsellandschap van de toekomst 
Maak kennis met onze practoren en innovatief onderwijs: 
• Practor Willem Jan van de Kamp: hoe de productie van voedsel start bij duurzaam bodembeheer. 
• Practor Wim Vugteveen: hoe teelt en veehouderij samenwerken in een circulair voedselsysteem. 
• Practor Lars Vierbergen: hoe innovaties leiden tot gezond en duurzaam voedsel. En hoe zij samen binnen de hotspot werken aan innovatief onderwijs waar docenten samen met bedrijven leren, innoveren en onderzoeken. 

Hotspot Duurzaam voedselsysteem
Over de voedselroots van Hotspotmanager Gerty van den Bosch-Habraken en de krachtenbundeling van Yuverta in Hotspots. 

Proeverij van streekproducten 
Tijdens een proeverij van (h)eerlijke en lokale producten laten wij ‘praktijk proeven’ van projecten en innovaties zien en kun je uiteraard met elkaar in gesprek om kansen te verkennen. 

Werksessies 
• Agroleeft De bestaande sectorgroepen Teelt en Veehouderij verkennen ieder hun specifieke samenwerkingsthema’s.
• Duurzaam bodembeheer Het meten van bodemkwaliteit in de praktijk. 
• Innovaties in duurzaam en gezond voedsel Samen leren innoveren onderzoeken met praktijkpartners. 
• Beet! in beweging Kom letterlijk in beweging tijdens een rondleiding op Green Valley Estate (partner Beet!), ga in gesprek met de lokale leveranciers van de streekproducten en krijg een update over de laatste ontwikkelingen binnen Beet!